Verschenen: Piekeren (herziening)
Piekeren over het feit dat je piekert!
Iedereen heeft weleens last van piekeren. Wie heeft er niet een keer een slapeloze nacht gehad, waarin je alleen maar lag te woelen? Piekeren doe je voornamelijk over moeilijke dingen. Bijvoorbeeld over het halen van je rijbewijs, problemen op je werk of frictie in je relatie. Je kunt piekeren over de toekomst, maar ook over gebeurtenissen uit het verleden. Je kunt ook doorslaan in het piekeren, zoals piekeren over het feit dat je piekert!
Overmatig piekeren
Het wordt pas vervelend wanneer je de controle over je gedachten kwijt bent. Wanneer ze plotseling in je opkomen, op ongeschikte momenten. En wanneer dezelfde gedachten steeds opnieuw terugkomen en je ze niet kunt stoppen. Er is dan sprake van overmatig piekeren.
‘Uit allerlei wetenschappelijke studies weten we dat mensen overmatig piekeren heel
goed zelf kunnen aanpakken. Een van de sterke kanten van dit boek is daarom het rijke palet aan oefeningen waarmee lezers hun gepieker zelfstandig de baas kunnen worden. Gaan ze er serieus mee aan de slag, dan is de kans groot dat de piekerklachten aanzienlijk verminderen.’ - Prof. dr. Pim Cuijpers
Voor de krampachtige piekermomenten
Voor de ‘professionele piekeraars’ onder ons die soms wel erg krampachtige piekermomenten hebben, is er een extra hoofdstuk opgenomen in de herziening van het succesvolle hulpboek (met wel zeven nieuwe drukken). In deze nieuwe druk kan je weer toegankelijke oefeningen voor wie minder wil piekeren verwachten. Verder vind je er ook scorelijsten voor een meetbaar effect.
Over de auteur
Ad Kerkhof is emeritus hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in depressie, piekeren, suïcide en rouw en deed wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van de suïcidale depressie. Naast zijn wetenschappelijke werkzaamheden heeft hij een eigen praktijk voor psychotherapie.
Piekeren (herziening)
Piekeren gebeurt vaak automatisch, zonder dat we het in de gaten hebben. Ga je met dit boek aan de slag, dan sta je er expliciet bij stil. En dan merk je wellicht dat je toch wel erg vaak piekergedachten hebt - in elk geval vaker dan je je voorheen bewust was. Misschien lijkt het daarom alsof je in het begin juist meer gaat piekeren vanwege de oefeningen. Na enige tijd zul je echter merken dat je er steeds minder door in beslag genomen wordt.