Hoe een capaciteiten- of intelligentieonderzoek je helpt bij het geven van een passend én kansrijk schooladvies
Veranderingen: tijdpad en schooladvies heroverwegen
Aankomend schooljaar geef je de achtste groepers tussen 10 en 31 januari jouw schooladvies. Dan moet je dus alle gegevens paraat hebben om een passend en kansrijk advies te geven. In februari volgt dan de doorstroomtoets. De uitslag hiervan moet eigenlijk een bevestiging zijn van het “voorlopige” schooladvies. Maar: komt de uitslag van de doorstroomtoets hoger uit dan het schooladvies? Dan moet je het schooladvies heroverwegen.
Het best passende schooladvies: de cijfers nu
In de Staat van het Onderwijs viel te lezen dat in schooljaar 21-22 bij 11,3% van de leerlingen het toetsadvies een heel niveau of meer boven het schooladvies lag. Van deze groep is bij 47% het definitieve schooladvies naar boven bijgesteld (Inspectie van het Onderwijs, 2023). Dat zijn hoge percentages die voor heroverwegingen en enorm veel extra werk zorgen. Dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.
Elk schooladvies is maatwerk
Elk schooladvies blijft natuurlijk maatwerk waarbij je je advies op verschillende gegevens baseert, zoals:
- Je eigen observaties;
- Het portfolio van de leerling;
- Sociaal-emotionele vaardigheden;
- De resultaten van de methodegebonden en leerlingvolgsysteemtoetsen;
- Werkhouding en motivatie.
Wat kan jou verder helpen om het best passende en meest kansrijke advies te geven? Breng ook de aanleg en mogelijkheden van iedere leerling in kaart, los van wat deze elke dag in de klas laat zien. En doe dat met een capaciteiten- of intelligentieonderzoek. Een capaciteiten- of intelligentieonderzoek geeft je namelijk dé extra invalshoek om jouw schooladvies betrouwbaar te onderbouwen en de kans op onderadvisering te verkleinen.
Zo adviseer je kansrijk en vanuit hoge verwachtingen
Ons advies? Neem aan het begin van het schooljaar de Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau (NIO) af. Een betrouwbaar en onafhankelijk instrument, ontwikkeld om de potentie van je leerlingen in kaart te brengen. De NIO geeft op basis van de geteste intelligentie van de leerlingen een advies over het best passende niveau van voortgezet onderwijs, van praktijkonderwijs tot en met vwo. Groepsgewijs en individueel af te nemen in ca. 2,5 uur. Zo kom je nog beter beslagen ten ijs en heb je het plaatje compleet voor een kansrijk schooladvies.
Ook geschikt voor het preadvies
Wist je dat je de NIO ook kunt afnemen vanaf eind groep 7? Tussen april en juli is deze te gebruiken als extra gegevensbron voor het preadvies. Zo weet je of je ‘uit’ je leerlingen haalt wat ‘erin’ zit, en heb je nog voldoende tijd om capaciteiten en vaardigheden met elkaar in evenwicht te brengen en je leerlingen verder te laten groeien en bloeien.
Lees ook het artikel: "In gesprek met NIO-auteur Henk van Dijk: zo onderbouw je jouw schooladvies".