Verschenen: Had ik maar...
‘Had gewild, had gekund, had gemoeten’
Iedereen die wel eens een risico neemt of spijt juist graag wil vermijden , heeft baat bij het lezen van Had ik maar. Als we kort stilstaan bij de definitie van spijt volgens de Oxford English Dictionary is spijt een gevoel van verdriet, berouw of teleurstelling over een gebeurtenis of iets wat men heeft gedaan of nagelaten. Iedereen die dit leest kan vast en zeker een bepaalde situatie voor de geest halen, waarvan je wilde dat ze anders waren verlopen. In de liefde of familie, op het werkgebied of de opleiding. Leahy legt aan de hand van heldere stappen uit hoe jij om kunt gaan met spijt en hoe je spijt kunt gebruiken in je beslissingsproces.
Kunnen we spijt uitbannen?
Nee, zowel het piekeren als het hebben van spijt kun je niet uitbannen. Gaandeweg dit boek leer je ook waarom je dat eigenlijk niet wil. Door eerst inzicht te krijgen in de logica en de kracht van spijt kun je vervolgens de instrumenten uit dit boek gebruiken om spijt een andere draai te geven. Je leert zo je aandacht te richten op het waarderen van het huidige moment en beslissingen te nemen zonder je al bij voorbaat verslagen te voelen. De instrumenten in dit boek zijn gebaseerd op de moderne cognitieve gedragstherapie (CGT).
‘Had ik maar’ hoeft niet de conclusie te zijn.
De conclusie moet zijn: “Volgende keer…’
- Uit de inleiding van prof. dr. Robert L. Leahy
Over de auteur
Robert L. Leahy, PhD, is directeur van het American Institute for Cognitive Therapy in New York. Hij is auteur of redacteur van negenentwintig boeken voor professionals en het grote publiek, waaronder The Worry Cure. Als hoogleraar klinische psychologie aan de afdeling psychiatrie van het Weill Cornell Medical College was Dr. Leahy voorzitter van vooraanstaande beroepsorganisaties en daarnaast ontving hij de Aaron T. Beck Award van de Academy of Cognitive and Behavioral Therapies. Zijn boeken zijn in eenentwintig talen vertaald.
Aan de hand van talloze voorbeelden uit zijn praktijk legt Leahy vriendelijk en vaardig uit hoe je evenwichtiger om kunt gaan met spijt en hoe je spijt kunt gebruiken in je beslissingsproces. Maar ook hoe je gevoelens van spijt kunt laten varen als je er alleen maar miserabel van wordt. Een must-read voor risiconemers en spijtvermijders.