Benefiet-middag 'Waarom oorlog?' van Freud tot Poetin
De recente inval van Russische troepen in de Oekraïne op een schaal, die sommigen hadden voorzien, maar weinigen voor mogelijk hadden gehouden, heeft het politieke wereldtoneel op slag veranderd. De NAVO is weer springlevend, Duitsland werpt alle schroom van zich af en probeert zo snel mogelijk weer een militaire macht van belang te worden, en het EU-lidmaatschap van de Oekraïne, een paar maanden geleden nog ondenkbaar, is opeens waarschijnlijk geworden.
De komende weken, maanden, zal ons leven waarschijnlijk in de schaduw staan van deze oorlog, en zullen we dagelijks geconfronteerd worden met vreselijke verhalen en afschuwelijke beelden. Een oorlog tamelijk ver van ons bed, maar toch ook niet zo ver, want vluchtelingen uit Oekraïne komen massaal naar West-Europa en wanneer we eindelijk weer onbezorgd een biertje kunnen gaan drinken, zal er ook de doem zijn van de escalatie en de vraag of Poetin, in het nauw gedreven, ons misschien niet allemaal het verderf in zal storten en er een nieuwe ijskoude oorlog dreigt.
Wanneer: zondag 8 mei - 14:30 tot 17:45
Waar: Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam en via livestream.
Kaarten: Stichting Perdu - Zaal € 15,- Livestream € 10,-
Alle opbrengsten uit kaartverkoop komen ten goede van de Stichting Oekraïners in Nederland.
Programma
Programma Moderator: Jan Swinkels, voorzitter Stichting Breukvlakken
14.30 Inloop
15.00-15.15 Oorlog en dood door de ogen van Freud
Christine Franckx, psychiater, psychoanalytica
15.20-15.35 Oorlog en dood, 100 jaar later
Antonie Ladan, psychiater, psychotherapeut en psychoanalyticus
15.40 -15.55 Oorlog en democratie
Marc de Kesel, bijzonder hoogleraar, textuele, historische en systematische studies van het Jodendom en Christendom, Radboud Universiteit Nijmegen
16.00- 16.15 Muzikaal intermezzo
Accordeonist Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) speelt gedeelten uit ‘Vijf gezichten op het land van de Goelag archipel’ van componist Victor Vlaslov (1936). Vlaslov leeft en werkt in Odessa als componist, uitvoerend musicus en docent aan het conservatorium.
16.15 – 16.30 Pauze
16.30 - 17.15 Ronde tafel op basis van stellingen geponeerd door de sprekers, naast de sprekers schuiven aan: Abram de Swaan, socioloog en Em. hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam; en Robert Serry, oud ambassadeur in Oekraïne.
17.15- 17.45 Nazit en borrel
Ben jij erbij? Kijk voor meer informatie op de website van Breukvlakken.