Verschenen: Vertel ik het wel of vertel ik het niet?
Cijfers over de impact van het stigma op psychische aandoeningen
Dat stigma grote maatschappelijke en persoonlijke impact heeft, blijkt uit onderstaande cijfers:
- Bijna de helft van de Nederlandse bevolking maakt ooit in zijn leven een psychische aandoening mee, zoals depressie, angststoornis of autisme. Maar uit angst voor stigmatisering zwijgen veel mensen.
- Van alle mensen met een psychische aandoening vindt 72% dat de maatschappij weinig tolerant is.
- Zeven van de tien mensen met een psychische aandoening ervaren vooroordelen of discriminatie. Ruim zes op de tien Nederlanders onderschatten de omvang en de ernst van psychische aandoeningen.
- Vier van de vijf mensen met een psychische aandoening heeft door vooroordelen (zwak, dom, gevaarlijk) geen betaald werk en ruim de helft durft niet aan een intieme relatie te beginnen. Terwijl een ruime meerderheid wel een betaalde baan en een relatie wil.
Omgaan met (zelf)stigma
Stigma kan grote gevolgen hebben voor hoe mensen over je denken. Dat blijkt uit het verhaal van Anita Hubner. ‘Wie eenmaal een psychose heeft gehad wordt nooit meer beter’, zei de psychiater tegen Anita. Zij was toen een 21-jarige psychologiestudent. ‘Je kunt beter je studie opgeven, begeleid gaan wonen en je richten op vrijwilligerswerk.’ Als Anita toen naar haar psychiater had geluisterd, was ze nooit psycholoog geworden. Gelukkig weten we inmiddels meer over psychoses en andere psychische aandoeningen dan vroeger en er is goede begeleiding beschikbaar voor mensen met een psychische aandoening. Toch rust er nog steeds een stigma op en is het niet alleen de maatschappij die stigmatiseert. Veel mensen met een psychische aandoening zijn zelf hard in hun oordeel over henzelf of hebben het heersende stigma verinnerlijkt.
In Vertel ik het wel of vertel ik het niet beschrijft de auteur stapsgewijs hoe je kunt omgaan met het stigma. Je leert hoe je openheid kunt geven over je psychische aandoening. Hoe je omgaat met schaamte en vooroordelen en met het dilemma ‘wel of niet vertellen’. Wie dit boek leest, leert zelf de regie te pakken en de juiste afwegingen te maken. Hubner laat ook zien dat er meerdere vormen van openheid zijn, hoe je om kunt gaan met de reacties en hoe je je eigen verhaal op een krachtige manier kunt vertellen. Hiermee is het boek een onmisbare leidraad voor iedereen met een psychische aandoening.