Verschenen: De kracht van mentaliseren
Wat betekent mentaliseren?
Mentaliseren betekent dat we de achtergrond van ons eigen gedrag en dat van anderen proberen te begrijpen. We kijken dus niet alleen naar wát iemand doet maar proberen ook te begrijpen wat er achter het gedrag zit, wat je zelf of de ander drijft, raakt of nodig heeft. Mentaliseren maakt afstemming, contact en begrip mogelijk. Vanuit dat contact ervaar je ook het vertrouwen om te leren van elkaar. Dit lijkt misschien op het eerste zicht een eenvoudig gegeven, en toch is mentaliseren minder eenvoudig dan het lijkt. We slagen er bijvoorbeeld niet altijd in om onze partner, leerling of cliënt echt te begrijpen en te bereiken. Denk bijvoorbeeld ook aan de steeds terugkerende discussies met je partner, of die ene collega die net iets sneller ergernis bij je oproept. En omgekeerd herkennen we allemaal momenten waarop we onszelf alleen of onbegrepen gevoeld hebben. Deze ervaringen komen vaak voort uit momenten waarop goed mentaliseren in contact met anderen minder goed lukt, en kunnen leiden tot allerlei gevoelens van onbegrip, machteloosheid en frustratie.
Een betere versie van jezelf worden
Het concept mentaliseren vindt zijn oorsprong in ingewikkelde gehechtheids- en ontwikkelingstheorieën. De auteurs van De kracht van mentaliseren maken deze theorieën in dit boek erg toegankelijk en praktisch toepasbaar. Het boek bundelt wat we weten over onder andere gezonde ontwikkeling, gehechtheid, veiligheid, veerkracht en vertrouwen. Met behulp van deze kennis en herkenbare voorbeelden geven auteurs Joost Hutsebaut, Miriam van Vessem en Liesbet Nijssens inzicht in wat er nodig is om echt contact te maken.
De kracht van mentaliseren laat je met talloze voorbeelden zien hoe mentaliseren het verschil kan maken, zowel in je persoonlijke als professionele leven, om tot echt contact te komen en daarmee jezelf, anderen en relaties beter te begrijpen. Voor iedereen die zou willen dat contacten met anderen net wat makkelijker verlopen.