Persbericht Werkvuur staat in Nederland op dramatisch laag pitje
Werkvuur is een vlammend betoog voor ruimte om te leren en te groeien, voor purpose en eigenaarschap. De auteurs planten hiermee de kiem voor een nieuwe arbeidsrevolutie die afrekent met stress, stilstand en sleur.
Werk staat onder druk
Er gaat iets mis met werk in Nederland. Terwijl het verlangen naar werk toeneemt, is onze werkenergie lager dan ooit. Uit onderzoek blijkt dat slechts 12% van alle werknemers in Nederland vol energie naar het werk gaat. Hoe heeft het zover kunnen komen? Van der Loo en Davidson gingen op onderzoek uit. In Werkvuur laten ze zien welke rol werk door de eeuwen heen heeft gespeeld én wat werk nu en in de toekomst zo spannend maakt. Dit inzicht in werk en in onze kijk op werk maakt duidelijk dat kortdurende hypes als ‘het Nieuwe Werken' niet de oplossing zijn voor het huidige probleem. De auteurs pleiten voor een meer realistische en substantiële aanpak.
Ruimte om te groeien
Om te beginnen moeten we de realiteit van werk onder ogen zien, aldus Van der Loo en Davidson. Zo vormt het banenverlies door de komst van kunstmatige intelligentie een reële dreiging. Ook de werkomstandigheden zelf worden er niet beter op: vaak moet er sneller en beter worden gepresteerd met minder mensen en minder geld. Toch zijn er tal van bedrijven die laten zien dat het werkvuur in Nederland beslist niet gedoofd is. Daar waar medewerkers de ruimte krijgen om te leren en te groeien en het heft in eigen hand te nemen, laait het werkvuur wel degelijk weer op. Van der Loo en Davidson illustreren dit aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden en interessante onderzoeken.
Werkenergie als voorspeller van succes
Op het oog lijkt de tanende werklust misschien een luxeprobleem. De auteurs tonen echter ook aan hóe belangrijk werkenergie en werkvreugde zijn. Ze zijn de onbetwiste voorspeller van succes. Run je een organisatie die energie vreet en waar de mensen op hun tandvlees lopen, dan zul je dat terugzien in de resultaten. Stress, sleur en stilstand saboteren het succes van ieder bedrijf. Op alle fronten dus genoeg redenen om collectief de werkvreugde te herontdekken, aldus Van der Loo en Davidson. Om mensen te activeren en ze de regie te geven over hun eigen energie. Hoe? Door te beginnen bij het begin. Bij toen het nog leuk was. Werkvuur laat zien dat het moet en hoe.
De auteurs
Hans van der Loo en Patrick Davidson zijn doeners en denkers op het gebied van energieke gedrags- en cultuurveranderingen. Ze zijn de oprichters van de netwerkbedrijven betterday en EnergyFinder. Daarnaast schreven ze (inter)nationale bestsellers als Waar haal je de energie vandaan? en Musk Mania.