Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Leiderschap kan niet zonder kwetsbaarheid. Dit praktische boek biedt je een stappenplan voor integer leiderschap en het managen van je reputatie.
Louter voldoen aan gemaakte afspraken en wet- en regelgeving is al lang niet meer voldoende. Alles draait om het voldoen aan de verwachtingen en waarden en normen van interne en externe stakeholders. Om hieraan tegemoet te komen, zijn ethisch en integer gedrag van de organisatie nodig. Integriteit is de heilige graal van leiderschap en cruciaal bij het opbouwen en behouden van een sterke reputatie. Daarbij geldt tegenwoordig: vertrouwen komt te voet en gaat per twitter.
Reputatie-expert Frank Peters geeft zijn visie op reputatiemanagement en integer leiderschap. Hij wordt daarbij inhoudelijk gevoed en aangevuld door tien vooraanstaande Nederlandse filosofen, wetenschappers en denkers op het gebied van ethiek. Hun beschouwingen over integriteit en leiderschap en de praktische handvatten en tips van de auteur helpen je je eigen reputatie te managen, en die van je organisatie. Doorloop het persoonlijk stappenplan voor de ontwikkeling van integer leiderschap en zorg dat je altijd het juiste doet, ook als niemand kijkt.
Met per hoofdstuk een bijdrage van:
‘In deze complexe tijd is de reflectie op Het juiste doen als niemand kijkt essentieel voor een goede ontwikkeling van onze samenleving en van ieder van ons in deze samenleving. Dit boek vormt een welkome en waardevolle uitnodiging voor die reflectie’ - Alex Brenninkmeijer
… moet het dan ook? Zeker weten. Vooral als niemand kijkt moet je het juiste doen. Aldus reputatie-expert Frank Peters. Dé lakmoesproef dus voor integer leiderschap.
In de inleiding wordt je als lezer meteen met de neus op de feiten gedrukt; de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Deze laat zien dat er een stevig verband is tussen een integere organisatie, integere werknemers en vooral integer leiderschap.
De ambities van Peters met dit boek zijn niet mals. Hij wil verder gaan dan ‘ethisch leiderschap’, nog belangrijker is ‘leiderschap in ethiek’. Daarvoor bekijkt hij in tien hoofdstukken de uitgangspunten van zulk leiderschap én hoe je dit in de praktijk kunt verwezenlijken. In elk hoofdstuk ook een interview met een denker uit de filosofie of ethiek. Reputatie, communicatie, organiseren van tegenspraak, reflecteren op daden en verantwoording afleggen, al deze onderwerpen komen voorbij.
Inclusief een stappenplan voor een integere bedrijfscultuur en zelfs een persoonlijk werkmodel voor integer leiderschap. Forse ambities dus en waarom ook niet? De actualiteit laat immers zien dat we deze boeken nog al te hard nodig hebben.
Tekst: Rob Heinsbroek
Bron: Accountant, nummer 3 / 2021
We hebben er allemaal regelmatig mee te maken: een moreel dilemma. Zeker ook organisaties, want die staan constant voor lastige keuzes om het goede te doen. De druk om financieel te presteren is groot en de maatschappelijke uitdagingen zijn complex. Bij een moreel dilemma gaat het kiezen voor de éne waarde ten koste van de andere waarde. Gelukkig biedt de ethische cyclus houvast in tijden van morele dilemma’s.
Het oplossen van morele dilemma’s heeft als doel om de meest wenselijke morele mogelijkheden te bepalen. Frank Peters bespreekt in zijn boek Het juiste doen als niemand kijkt de ethische cyclus van filosoof Remko van Broekhoven. Deze cyclus kan je doorlopen als er zich een moreel probleem of dilemma voordoet.
De ethische cyclus wordt in het boek Het juiste doen als niemand kijkt van Frank Peters beschreven. In het boek bespreekt Peters zijn stappenplan voor integer leiderschap en het managen van je reputatie. En beiden zijn hard nodig, want de maatschappij oefent grote druk uit op organisaties en hun medewerkers. De maatschappij is jury, rechter én beul in één.
Het is niet meer voldoende om je aan gemaakte afspraken en wet- en regelgeving te houden. Het draait om de verwachtingen en waarden en normen van interne en externe stakeholders. Om hieraan tegemoet te komen, zijn ethisch en integer gedrag van de organisatie nodig. Integriteit is cruciaal bij het opbouwen en behouden van een sterke reputatie. Het juiste doen met morele dilemma’s hoort daarbij.
Het boek is interessant voor bestuurders, hoger management en andere collega’s die zich bezighouden met reputatiemanagement. Peters deelt niet alleen zijn eigen kijk op wat het juiste doen betekent, maar ook die van tien vooraanstaande Nederlandse filosofen, wetenschappers en denkers op het gebied van ethiek. Het is toch echt niet zo makkelijk om het juiste te doen, zeker niet als niemand kijkt. Dus laat je inspireren en kijk hoe je de praktische modellen binnen jouw organisatie kan toepassen.
Tekst: Kim Pot
Bron: Frankwatching
Lees verder op FD.nl als abonnee of met een gratis registratie.
Besturen moeten openstaan voor waarden en normen van de omgeving. Luister, stel je kwetsbaar op, neem zorgvuldig besluiten en weeg ieders belangen mee, adviseert reputatie-expert Frank Peters in zijn boek over integer leiderschap: Het juiste doen als niemand kijkt. ‘Louter voldoen aan wetgeving is onvoldoende.’
Lees het interview met Frank Peters op Binnenlands Bestuur.
In deze podcast gaat Ronnie Overgoor in gesprek met reputatie-, crisis en issuemanagement Frank Peters over leiderschap en integriteit in zijn boek Het juiste doen als niemand kijkt.
Bekijk en beluister op het YouTube-kanaal van 7DTV.
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts, waaronder imagodeskundige Frank Peters, vertellen.
Lees verder op AD.nl.
Men rekent merken er nu ook op af dat je voldoet aan de verwachtingen die de interne en externe stakeholders aan je stellen, schrijft Frank Peters in deze gastcolumn. Dat vergt een nieuw soort marketeer.
Lees verder op MarketingTribune.
Frank Peters over maatschappelijke verontwaardiging, ethische keuzes en 'het goede doen'.
Lees verder op Adformatie.
Leven is het voortdurend wegstrepen van vooroordelen. In deze steeds complexer wordende samenleving heb ik niet eens de illusie in staat te zijn alles te volgen en te begrijpen. Sterker nog, mijn opvattingen van vandaag kan ik morgen al achterhaald vinden. Want ik heb de sportschool niet afgemaakt. Dat idee. Ik besef dan ook terdege dat ik in een bubbel leef, omringd door familieleden, vrienden en collega’s.
Lees verder op Customer Talk.
De wereld voor de merkmanager zag er vroeger een stuk overzichtelijker uit. Jij bepaalde de merkstrategie en als je je maar hield aan alle geldende wet- en regelgeving dan kon je eigenlijk weinig gebeuren. De werkelijkheid van vandaag is echter heel anders. Merken en merkorganisaties worden niet langer afgerekend op de vraag of ze voldoen aan gemaakte afspraken en de geldende wet- en regelgeving. Er wordt nu ook van uitgegaan dat je voldoet aan de verwachtingen die de interne en externe stakeholders aan je stellen.
Lees verder op SWOCC, een platform voor wetenschappelijke kennis over merken, marketing en communicatie.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account